You are currently viewing Det skal du vide, inden du bygger nyt

Det skal du vide, inden du bygger nyt

Er familien vokset og den lille lejlighed blevet for trang, er det måske tid at se sig om efter noget større at bo i. Mange vælger at flytte ud af byen til et parcelhus eller måske at bygge et helt nyt hus. Vælger man det sidste, er der er en række ting, man bør have i tankerne, inden man går i gang. Det ser vi nærmere på her i artiklen.

Selvom man ikke selv skal trække i murertøjet og lægge murstenene, kan det være en stor omgang at bygge hus. Husbyggeri er ikke for alle, og måske kan det være en bedre løsning at købe et hus, der allerede er bygget. Her bør man sørge for at have et bankforbehold, som betyder at handlen kun er bindende, hvis banken godkender finansieringen. Uden et bankforbehold kan man, hvis man har skrevet under, i teorien blive tvunget til at købe huset, selvom man ikke har pengene.

Tre overvejelser inden du bygger nyt

Prisen

Inden man indgår aftale med et byggefirma om opførelse af et nyt hus er det vigtigt at holde sig for øje, at der ofte løber ekstra udgifter på og at prisen kan ende med at blive væsentligt højere, end man forventede. Ting der ikke gik som de skulle eller ændrede ønsker til f.eks. køkken eller badeværelse. Derfor er det en god idé både at sætte de forskellige poster lidt højere end de reelt er samt at lægge en pulje fra til uforudsete udgifter i forbindelse med byggeriet.

Tjek lokalplanen

Er man gået i gang med at bygge og glæder sig til at flytte ind i det flotte nye hus, er det ærgerligt at opdage, at der inden længe skal anlægges en ny firesporet motorvej ved siden af sin grund eller at der er planer om et forbrændingsanlæg. Heller ikke alle er lige begejstrede for f.eks. et udrejsecenter, og selvom man ikke kan forudse alt, kan man dog gøre noget. Ved at læse den gældende lokalplan grundigt igennem kan man se, hvad der er planer om, og man kan prøve at søge informationer andre steder fra.

Tilladelser til erhverv

Hvis du planlægger at have dit eget erhverv i forbindelse med din bolig, må du også undersøge, om det er muligt på den givne beliggenhed. Også det modsatte kan være tilfældet, da der findes såkaldte håndværkerkvarterer, hvor man skal have erhverv og altså ikke kan nøjes med at bo. Det vil oftest være tale om mindre virksomheder som f.eks. en selvstændig blikkenslager eller automekaniker men kan også f.eks. være en fotograf med eget atelier, en tekstildesigner eller et lille trykkeri.

Med så stort et projekt som at bygge nyt hus er det altså vigtigt at sætte sig ind i de forskellige forhold, der kan være i spil, så man ikke efterfølgende bliver overrasket på den dårlige måde. Når alt er undersøgt og klart er der bare tilbage at glæde sig til det nye hus og forhåbentligt mange gode år at nyde det i.