You are currently viewing Den ultimative guide til radiatorer

Den ultimative guide til radiatorer

Radiatorer er vigtige varmekilder i dit hjem, og specielt hvis du ikke er en af de boligejere, der har fået etableret gulvvarme

Med de svingende temperaturer, som vi oplever lige nu, er det også vigtigt, at du kan justere opvarmningen i dit hjem. Det hjælper en radiator med. I denne guide får du alt den viden, du skal bruge om radiatorer. Du kan læse om, hvad radiatorer helt nøjagtigt er, hvilken type radiator du skal vælge, samt hvad du skal gøre, hvis den pludseligt holder op med at virke. 

Hvad er en radiator?

En radiator er en del af dit varmesystem i boligen, og den afgiver varme til rummet, så det bliver opvarmet. 

Mange radiatorer er fyldt med vand, som bliver varmet op, og på den måde fungerer som en effektiv varmekilde. 

Der findes mange måder for, hvordan vandet i radiatoren bliver varmet op. Det har noget at gøre med det opvarmningssystem, du bruger.

Fx kan det blive varmet op ved hjælp af fjernvarme, hvor vand bliver sendt gennem rør til vores hjem. Du kan også få varmt vand ved hjælp af en varmepumpe i dit hus, der udnytter jordvarme eller temperaturforskelle i luften. 

Hvilken type radiator bør du vælge?

Der findes mange forskellige radiatorer, og når du skal vælge den, der passer til dit hjem, bør du særligt være opmærksom på radiatorens størrelse.

Helt generelt skal radiatoren passe til størrelsen på dit rum. Hvis din radiator fx er meget lille og rummet meget stort, vil den hele tiden være på overarbejde. Det betyder, at du aldrig vil opnå den ønskede varme og temperatur. 

Omvendt, er din radiator meget stor og dit rum lille, så kan der opstå cirkulationstab, hvorved du heller ikke vil opnå den ønskede temperatur. 

Der findes mange forskellige typer radiatorer, og det er vigtigt, at dine radiatorer passer i størrelsen til dit rum. 

Derudover bør du overveje følgende ting, når du skal vælge radiator:

  • Hvilken type design passer til dit hjem og indretning
  • Vil du have en horisontal eller vertikal radiator? 
  • Hvor nem er den enkelte radiator at gøre ren?

Du kan gå på opdagelse online og se det store udvalg af radiatorer

Sådan fikser du din gamle radiator

Hvis du ikke er på udkig efter en ny radiator, men derimod vil have råd til, hvad du skal gøre, hvis der ikke kommer varme ud af din gamle, så læs med nedenfor:

1. Udluftning af din radiator

Hvis din radiator fx er varm i toppen men kold i bunden, er det højst sandsynligt, fordi der er kommet luft ind i den. Det er heldigvis nemt at løse, for du skal egentlig bare sørge for at lukke luften ud igen. Du skal blot løsne ventilen og spænde den igen, når du kan høre, at luften er sivet ud. 

2. Ventilnålen har sat sig fast

Det kan også være en god ide at tjekke om ventilnålen har sat sig fast. Skru termostaten af, og se om den lille nål har sat sig fast. Hvis den har sat sig fast, kan du bruge en kniv til at presse nålen ind igen.

3. Pakdåsen er i stykker

Hvis ingen af ovenstående tips hjælper, kan det være at pakdåsen er i stykker. Du kan få en guide til at skifte pakdåsen her.