You are currently viewing Gode råd til den bedste vinduespudsning

Gode råd til den bedste vinduespudsning

Det lyder måske meget basalt, men det kan være en hel kunst i sig selv at pudse vinduer, så de både fremstår rene og uden striber. Læs med her og få gode råd til, hvordan du kan gøre vinduespudsningen nemmere og mere vellykket. 

1. Få styr på udstyret

Når først du har det rigtige udstyr til din vinduespudsning, er du så godt som halvvejs på vej til de helt rene ruder uden striber. Det er derfor helt afgørende for resultatet, at du anskaffer dig en god skraber, indvasker og viskestykker. 

Har du ikke lyst til at investere i en rigtig indvasker, kan du i stedet bruge en svamp eller en blød børste til at vaske dine vinduer med. 

2. Den helt rigtige blanding

For at opnå det bedste resultat er det vigtigt, at du arbejder med en god blanding af vand og sæbe. Det er både miljøvenligt og økonomisk besparende at lave sin egen blanding frem for at købe noget færdigblandet. 

Opskriften til din vinduesvask kan lyde således: 

  • 5 liter koldt vand
  • 1 spsk. opvaskemiddel
  • 1 spsk. salmiakspiritus

Blandingen mellem opvaskemidlet og salmiakspiritussen er god til at opløse fedt og andet snavs på ruderne. Er vinduerne ekstra snavsede, kan du eventuelt fordoble mængden af salmiakspiritus. 

3. Det perfekte vand

Det er naturligvis nemmest at benytte sig af almindeligt vand fra vandhanen. Men det indeholder ofte meget kalk, som sidenhen sætter sig som striber eller pletter på dine ruder. For at undgå det, kan du bruge vand fra en regnvandstønde eller vand fra en kondenstørretumbler. 

Eddike som vidundermiddel

Det er ikke alle der har adgang til hverken regnvandstønde eller en kondenstørretumbler. Derfor er det nyttigt at vide, at du i stedet kan tilsætte dit vand fra vandhanen en deciliter husholdningseddike. Eddiken binder kalken i vandet, så det ikke sætter sig som striber på ruden efter vask. 

4. Undgå de klassiske fejl

Gamle husråd som at bruge avispapir til at pudse med, kan du sagtens give slip på. I dag er tryksværten i avisen sammensat på en måde, så den ikke længere har polerende egenskaber – som den havde før i tiden. 

Sprinklervæske er også en klassisk fejl, som mange begår, når de pudser vinduer. Der er ingen beviselige fordele ved at bruge sprinklervæske i din opblanding, så det bør du også springe over. 

5. Udvid din vinduesvask

Det er en god idé at vaske vinduesrammer og karme et par gange årligt. Du kan derfor med fordel slå dette sammen med vinduespudsningen. Vinduesrammer og karme skal vaskes med en blanding af lunt vand og en lille smule universalrengøring. Derefter skal de tørres efter med en tør klud.

Overvejer du at udskifte dine vinduer og sørger du en billig leverandør? Du kan f.eks. prøve Bedst&Billigst, der leverer vinduer til lavpris online.

6. Så ofte skal du pudse dine vinduer

Det anbefales, at du vasker dine vinduer 3-4 gange om året. Det lyder måske af meget, men når vinduerne bliver vasket og pudset ofte, undgår du at snavs og skidt ikke kan ophobe sig på ruderne. Dette medvirker også, at dine vinduer bliver nemmere at rengøre. 

Derudover skal der bemærkes, at hvis der eksempelvis er meget salt eller partikler fra røg i luften omkring din bolig, kan det være nødvendigt at vaske vinduerne ned oftere.